14.4.09

Jyp

Urheilufanatismi ja muut väkinäiset eri kilpaileviin ryhmiin kuulumiset eivät tänä päivänä voi olla enimmäkseen muuta kuin ryhmähengestä nauttimista keinotekoisesti. Yhteisöllisyyden, ryhmään kuulumisen voima on käsittämätön. Tulee mieleen tarinat keskiajan karnevaaleista, joiden luonnetta ei meidän mielikuvituksella ja todellisuuskäsityksellä enää tavoiteta. Ehkä ne muistuttavat etäisesti urheilufanatismin suurimpia hetkiä, sillä erotuksella, että urheilufanatismi on lasten mehuhetki verrattuna karnevaalihumun hurjimpiin irstailuihin.

Mutta kyllä noista ääntä lähtee silti, vaikka ollaan Rovaniemellä.

1 Comments:

Anonymous Kunzi said...

Urheilufanatismin ensimmäisiä ilmentymiä lienee muinaisessa Roomassa pidettyjen kilpa-ajojen fanittaminen. Circus Maximuksen lehtereille mahtui 150 000 - 250 000 ihmistä kannustamaan neljään eri joukkueeseen kuuluneita aikansa huippu-urheilijoita eli kilpa-ajajia.

Useimmat roomalaiset keisareista lähtien oli koko ikänsä yhden ja saman joukkueen kannattajia. Kisoissa kisasivat valkoinen, punainen, sininen ja vihreä joukkue ja "Tunnusta väriä" lienee ollut myös tuolla aikakaudella tuttu slogan.

Tästä ja gladiaattoritaisteluista voi lukea lisää Fik Meijerin kirjasta Gladiaattorit.

2/4/10 16:45  

Post a Comment

<< Home